Vinterväder

Hej hjärtisar!
Fick en ledig dag idag. Helt otroligt skönt. Så igår blev det lite plugg i skolan efter att jag slutat och sen iväg till Adam. Haft det jättebra och nu är jag påväg till stallet.
Tar lunchen i stallet sen hade jag tänkt fixa allt som mockning och hö och efter det tar jag en tur med Greta om vädret håller i sig. Är så halt ute så helt omöjligt att ta sig ut när det är mörkt.
Hur som helst, vi hörs senare!
En ny bild för en gångs skull, dock sämsta mobilkvalitén istället!

Ps of sweden

Så guys and girls, äntligen har jag det. Mitt egna PS träns!
Har velat ha det till Greta så länge eftersom hon är lite speciell, men inte vetat om det var värt de. I över 1 år har jag ridit med hackamore på henne. Ja, rider jag barbacka i paddocken brukar det funkar helt okej. Hon kan bli riktigt fin. Men att rida ut och med sadel? Hon blir tung, stark och lite jobbig. Jag har INGET att sätta emot ute. Ingenting alls.
Så efter 1 års tid har jag sedan 29/11 börjat rida henne med bett igen, och varvat med hackamore någon gång såklart. Hur går de? Jodå, först och främst kanske jag ska berätta vilket träns jag köpte?
Jag köpte tränset High jump med fårskinnsludd för nosgrimma och pannbandet marshmallow.
Ser nästan ut som lilla Greta (bild från ps of swedens hemsida då jag inte fotat än).
Pannbandet marshmallow!
 
Först om främst, tränset är ett hoppträns och min häst går knappt över en bom och man får inte tävla dressyr i det pga nosgrimmar. Hallå, hur tänkte du Therese? Jo, detta tränset var det mest optimala för min lilla pålle med tandproblem etc. Så, what about if? Fint men liksom, jaha?
För er som inte vet så mycket om Ps träns kan gå in och läsa om mitt träns HÄR!
 
Ja, svindyra grejer. Gick sammanlagt på över 3000kr och då var det mässpris och rabatt på ca 800kr om jag inte minns fel? Ni hör ju själva och kanske förstår varför jag varit osäker. Men hur har det gått då? Har det gjort underverk, magi?
Ja. Först och främst, Greta är otroligt känslig och har en komplicerad bakgrund. Kort och gott hon har haft otroligt ont i munnen med en självläkt fraktur på käken som gjort att en tand "dött" och har nu fått dragits ut helt. Skadan visste vi inte om när vi köpte henne, gick igen besiktning, men det spelar mig ingen roll. Hon är så himla fin så vi skulle aldrig häva köpet. Detta fick vi reda på under de 6 första månaderna och vi har haft henne i över 4 år nu.
Hur som helst, hon har haft ont. Jag red första månaderna i grimma. Ja, haha 14 år och galen. Men det funkade bra. På bett har hon alltid varit lite stretig. Upp och ned med huvudet, fram och tillbaks, hej och hå. Hon har troligtvist vart rädd för att de ska göra ont?
Förra vintern skickades hon på utbildning hos en kille och efter de var hon jättefin. Tog stöd på bettet och gick i stadig form och arbetade i alla gångarter. Några månader senare under vintern så fick hon problem med tanden och vi åkte till tandläkaren och drog ut den. Efter det har jag endast ridit med hackamore. Så det är lite svårt att jämföra och märka en förändring då det blir en så stor skillnad mellan bett och hackamore.
 
För att komma till hur hon känns i alla fall. Första gångerna red jag i paddocken. Det var en konstig känsla. Har inte ridit en annan häst på ett år med bett. Det blir annorlunda och hon blev annorlunda. Från att vara framåt, tung och stark till att nästan bli back och uppåt. Det märktes att hon blev osäker, lite rädd för att det skulle göra ont.
Med lite hårda ögon från Jennifer och mjuk hand kunde hon i slutet av passen vara fin stundvis. Oftast fick jag kämpa själv i början med att få henne att lugna ned sig och inte streta, krulla ihop sig eller stå och trampa på stället. Hade ingen häst framför mig längre, hon bara försvann och från att ha henne hängandes i tygeln till att inte ta något stöd alls gjorde att det blev en helt annan häst.
Jag var lite osäker också. Tar jag för mycket i henne, för lite, ger jag henne stöd, vill hon ha det, nej det vill hon inte, men hon måste få känna att det inte gör ont, vad gör jag för fel? Frustrerad blev jag ibland, men inget jag eller Greta kunde klandras för. Detta var nytt för oss båda.
Vi har jobbat på, tagit det lugnt då Greta är osäker och jag inte vill eller kommer pressa henne när det gäller bett och träns. Så vi har traskat på i vår takt i paddocken och ute. Känt efter, vad känns rätt, vad blir rätt, vad trivs Greta med och vad trivs jag med?
Igår var jag och Jennifer ute med hästarna. Det gick bättre än vad de gjorde för 2 veckor sen kan jag ju säga men det är fortfarande en lång väg kvar. Men jag var stolt, nöjd och glad. Hon har börjat ta lite stöd i skritten och lite i traven. Hon går alltid i en lugn form i skritten, inga konstigheter, krullade ihop sig förut men inte längre. I traven brukar de bli svårt att få henne att lugna sig, våga ta stöd och söka sig nedåt, men de gjorde hon jättebra igår. Självklart var det stundvis men det var bra.
Jag har våga börja ta lite mer i henne. I början vågade jag ingenting. Med att ta mer i henne menar jag såklart inte rycka och slita utan att mer känna efter, böja lite mer ordentligt och försöka ge henne ett stöd. Det känns bra.
 
Jag kan inte säga att jag känner någon skillnad eftersom jag inte ridit på bett på så länge. Så jag vet inte. Men jag känner att hon trivs med det på ett sätt. Det hade aldrig gått såhär bra med ett "vanligt" träns och det är ju på sätt och vis ett bevis på att tränset funkar som det ska. Varje gång jag sätter på henne hackamoret med det där tunna lilla nackstycken känner jag mig hemsk nu då jag vet att det finns något bättre.
 
Sen så har jag förståelse för alla som inte har ett Ps träns då det är dyrt, men värt varenda krona enligt mig.
Jag får uppdatera er om hur det går om någon månad kanske när vi förhoppningsvis gjort ytterligare framsteg och förmodligen tagit lite fina bilder!
Mycket gamla bilder, men så blir det när man inte tar några nya!
 

Liknande inlägg

Grå dagar

Dagarna bara flyger förbi och jag känner mig så omotiverad. Hur ska man klara av något i detta trista väder? Idag för första gången på jättelänge såg jag solen lysa över himlen när jag red ut barbacka kl. 8 imorse. Så himla härligt. Kom hem 11.30 efter att ha haft utsläpp och lunchen med pappa.
Men lika snabbt som solen gått upp var den borta bakom moln och mörker vid 12 igen. Gah, blir totalt galen av detta väder. Orkar inte göra något, upp och iväg till skolan osminkad, knappt borstat håret. Så ser det ut nu för tiden så ni kanske förstår varför inga bilder eller inlägg, eller ja i alla fall bilder, kommit upp.
Lovet börjar på fredag och då ska jag försöka fixa mer inlägg och mer bilder. Blir ju aldrig av eftersom de är så dåligt ljus när man kommer hem från skolan och är i stallet.
Får göra lite tidsinställda kanske? Jaja, ska i alla fall berätta om tränset jag köpte på Sweden horse show för någon/några veckor sedan. Sen får vi se.
Kram
 
Gammal men fin bild på mig och Greta förrförra vintern!