Hallå, är det inte din bästa vän?

Ps. Detta är inte personligen riktat till Tyra, utan snarare alla där ute som en tankeställare.
Skrollar ofta igenom Tyras blogg men kollar sällan på videos. Nyligen kom ett inlägg upp på ponnysanning om henne där hon ger ett tips om hur man kan göra en inspänning av två grimskaft. Se videon nedan
Jag är sällan en person som klagar på andras sätt att träna och hantera sina hästar såhär öppet på internet, utan håller mina tankar för mig själv då jag anser att var och en kan sköt sin häst bäst själv. Men detta fick mig både upprörd, ledsen och lite skrämd.
Jag har tidigare tyckt om Tyra, struntat i vad som skrivits om henne och detta är egentligen inte inriktat till henne personligen utan mer det hon faktiskt gör i denna videon.
Jag blir så upprörd då det enda som verkar betyda något är att hästen går och kröker på nacken. Spelar de ingen roll hur den arbetar med resten av kroppen då? Spelar det ingen roll att hästen inte kan höja ryggen utan att de spänner åt mer i munnen, att det för varje steg rycker och sliter i munnen och att den inte kan höja huvudet på något sätt utan att få ont i munnen och grimskaft som skaver sig in i armhålorna?
"Hur ska dedär kunna gå sönder om det skulle behövas?" var min första tanke när jag kollade på videon. Hästen är ett flyktdjur, den vill ha koll, kunna kolla runt, vända på huvudet, höjda på huvudet.. oavsett om den är i ett "tryggt" ridhus eller inte. Den kan omöjligt det med detta. Vad händer om den får panik? Vart är säkerhets tänket?
1 minut in i videon ska hon knäppa grimskaften i bettet och för att kunna de får hon dra ned huvudet på hästen för att grimskaften ska nå. Hur kan de vara rimligt, rätt? Det är inte rätt. Jag blir nästan aldrig arg, förbannad, över sånt här men jag blev det nu. Hur kan man känna att ja jo, detta är okej även fast jag får trycka ned huvudet på hästen för att sen låta den gå där med det trycket i munnen hela tiden. Aldrig få någon eftergift eller en chans till att välja en stabil form som gör att den jobbar rätt istället för att få spännngar.
Jag blir nästan lite rädd när jag tänker på det. Hur kan någon som Tyra, som trotts allt hållt på med hästar länge nu och säger själv omges av otroligt kunniga personer tipsa om detta? Hur kan någon med så många läsare/följare/som ser upp till henne och tror på att det hon tipsar om är rätt och bra, tipsa om något såhär farligt som kan ge allvarliga konsekvenser? Dessa grimskaft som sitter där över manken, mellan frambenen och fastspända i munnen kan ge så allvarliga konsekvenser som att hästen inte överlever om katastofen är framme.
Är inte grundtanken att hästarna, dessa vackra varelser, ska känna sig hemma men ändå fria och trygga i våra händer? Ska vi verkligen behöva tvinga fram något ur dom för våran skull, för ögats illusion? Är det verkligen ett okej sätt från oss människor?
 
Jag blir bara så fundersam, förbryllad och ställd. Hallå, är det inte din bästa vän? 

Liknande inlägg

AmandaB:

SV; åh tack :D Är det bra med dig?
(förlåt för sent svar)

MVH AmandaB

Svar: Det är bara bra. Bättre sent än aldri, visst? ;) :)
Therese Johansson

Kommentera inlägget här: