Vart är världen påväg

För några veckor sedan kollade 4-åriga "L" sig i spegeln, hon kollade upp på mig och sade sedan " Kolla va tjock jag är, jag är jättetjock". Mitt hjärta gick i tusen bitar. Vad ska man svara på det? Jag blev stum för några sekunder och svarade sedan att " Nej, det är du verkligen inte. Du är jättefin hjärtat". "L" kollade tillbaks på sin spegelbild, skakade på huvudet för att visa att hon inte höll med, klappade sig på magen och sprang sedan iväg till sin storebror för att leka vidare.
Jag blev så chockad, stum. Jag svarade på bästa sätt jag kunde då men i efterhand hade jag velat svara annorlunda, berätta för henne att hon är världens vackraste och att hon aldrig ska låta någon säga något annat. Men hur förklarar man vilken sjuk värld vi lever i för en 4-åring?
Jag kan inte säga att det bara är vi flickor, tjejer, kvinnor som lever under en enorm vardaglig press. Men är det helt fel att säga att tjejer döms mycket hårdare efter utseende generellt sett? Killar dömer tjejer efter hur smala de är, hur stor rumpa och hur stora bröst de har och helt enkelt allt annat också. Tjejer dömer tjejer, är hon snygg? Tja, let's bring her down. Det har gått så långt att världens snällaste, otroligt söta tjej på FYRA ÅR börjar fundera över hur "tjock" hon är, är inte de riktigt fel? Vi lever i en så förvriden värld.
Jag blir riktigt mörkrädd. Om det ser ut såhär idag, hur kommer det se ut om några år när jag får barn? Jag är så rädd för mitt/mina framtida barns skull och andras. Jag vill inte att något barn ska behöva växa upp i ett sånthär samhälle, med såna ideal och utseendefixeringar som vi har idag. Det känns så otroligt fel, konstigt och läskigt hur vi väljer dessa krav, förväntningar och ideal och slänger över varandra som om vi var några slags dockor. Lek, släng och ta en ny när det gamla inte passar. Är det såhär vi vill ha det? Vart är världen påväg egentligen?
Nästa gång jag träffar "L" så ska jag påminna henne om vilken fin och vacker tjej hon är. Alla barn, tonåringar och vuxna är värda det. Jag kanske inte kan vända och vrida på hela vårat samhälle och de tankar och ideal vi skapat runt om i världen, men jag kan se till så en liten tjej vet om att hon är guld värd och fin precis som hon är.
Glöm aldrig det. Ni kanske inte kan ändra och hjälpa hela världen, men ni kan alltid få någon att känna sig sedd, vacker och speciell. Och som Agustus Waters säger i The fault in our stars, "That is not nothing".
 
 
 

Greta Lime 30 oktober

Det var som sagt bara jag och pappa som var i stallet idag. När vi kom dit började jag med att mocka åt Greta, pappa fixade Mirramiss. När jag var klar bestämde jag mig för att rida ut en sväng.
Jag har undvikit konflikten som jag vetat skulle uppstå när jag ska ge mig ut med Greta själv, då Greta inte gillat de tidigare. Men idag tänkte jag att nu ska vi iväg, så sadlade och tränsade och satte på bra med reflexer och sedan började vi gå (enligt mig sega oss) iväg,
Det gick riktigt trögt från stallet till ridbanan (ca 100 m) med mycket protesterande från Gretas sida men så fort vi hade gått förbi ridbanan och kommit bort från gården så gick allting kanon. Greta traskade på och jag bestämde mig för att vi skulle över stora vägen och till den upplysta gångvägen som vi red på igår.
Greta var lite spänd och hoppig när bilarna flög förbi bakifrån men inget annat. Allt flöt på och jag travade sedan raksträckorna. Hon var jätte fin, verkligen. Mjuk, medgörlig och framåt. Hon var inte lika tittig och "på" som hon brukar vara när både jag och min syster rider ut tillsammans med hästarna så ska absolut börja rida ut ensam mer.
Hon fick lite gott efteråt och hö. Kom hem runt 20.00-21.00, inte riktigt koll. Imorgon blir de väl en till uteritt om vädret tillåter, hoppas hoppas!
Nu måste jag sova, godnatt lovers!
 

Liknande inlägg

Två underbara brickor

I lördags så kom ju Lydia över till mig och Adam och vi hade hanldat lite gott på dagen. Alltså dessa brickor och allt på, heaven. Tyvärr blev det bara denna bilden men ni förstår säkert vilken lördagslyx vi unnade oss, super!
Innan det lagade jag och Adam världens godaste Spaghetti Bolognese ala Therese. Ska laga den hemma i helgen med alla ingredienser (några fattades nämligen). 
Imorgon ska jag till stallet på förmiddagen och sen kommer Adam på eftermiddagen. Det blir väl bara en skön, lugn kväll här hemma. Ska skriva tidsinställda inför imorgon och även ett inlägg om dagens ridning. Greta var superfin!
Hörs snart, kram!