Vart är världen påväg

För några veckor sedan kollade 4-åriga "L" sig i spegeln, hon kollade upp på mig och sade sedan " Kolla va tjock jag är, jag är jättetjock". Mitt hjärta gick i tusen bitar. Vad ska man svara på det? Jag blev stum för några sekunder och svarade sedan att " Nej, det är du verkligen inte. Du är jättefin hjärtat". "L" kollade tillbaks på sin spegelbild, skakade på huvudet för att visa att hon inte höll med, klappade sig på magen och sprang sedan iväg till sin storebror för att leka vidare.
Jag blev så chockad, stum. Jag svarade på bästa sätt jag kunde då men i efterhand hade jag velat svara annorlunda, berätta för henne att hon är världens vackraste och att hon aldrig ska låta någon säga något annat. Men hur förklarar man vilken sjuk värld vi lever i för en 4-åring?
Jag kan inte säga att det bara är vi flickor, tjejer, kvinnor som lever under en enorm vardaglig press. Men är det helt fel att säga att tjejer döms mycket hårdare efter utseende generellt sett? Killar dömer tjejer efter hur smala de är, hur stor rumpa och hur stora bröst de har och helt enkelt allt annat också. Tjejer dömer tjejer, är hon snygg? Tja, let's bring her down. Det har gått så långt att världens snällaste, otroligt söta tjej på FYRA ÅR börjar fundera över hur "tjock" hon är, är inte de riktigt fel? Vi lever i en så förvriden värld.
Jag blir riktigt mörkrädd. Om det ser ut såhär idag, hur kommer det se ut om några år när jag får barn? Jag är så rädd för mitt/mina framtida barns skull och andras. Jag vill inte att något barn ska behöva växa upp i ett sånthär samhälle, med såna ideal och utseendefixeringar som vi har idag. Det känns så otroligt fel, konstigt och läskigt hur vi väljer dessa krav, förväntningar och ideal och slänger över varandra som om vi var några slags dockor. Lek, släng och ta en ny när det gamla inte passar. Är det såhär vi vill ha det? Vart är världen påväg egentligen?
Nästa gång jag träffar "L" så ska jag påminna henne om vilken fin och vacker tjej hon är. Alla barn, tonåringar och vuxna är värda det. Jag kanske inte kan vända och vrida på hela vårat samhälle och de tankar och ideal vi skapat runt om i världen, men jag kan se till så en liten tjej vet om att hon är guld värd och fin precis som hon är.
Glöm aldrig det. Ni kanske inte kan ändra och hjälpa hela världen, men ni kan alltid få någon att känna sig sedd, vacker och speciell. Och som Agustus Waters säger i The fault in our stars, "That is not nothing".
 
 
 

Liknande inlägg

Linda:

vacker !:D

Svar: tack så hemskt mycket och detsamma! :D
Therese Johansson

Julia Müller-Sandvik:

Sannerligen hemskt att se hur värderingar från andra kan smittas på BARN, barn som är så små att de knappt borde veta ordet Tjock, och framförallt inte koppla ihop det med att vara mindre fin. Antingen tjock eller fin. Kan säga att jag var tjock en gång, och jävligt fin. På många sätt finare än vad jag är nu. Varför måste det vara det ena eller det andra? En fyra åring ska inte känna sig tjock eller veta något om det, inte lägga minsta lilla värdering i det. Men om en fyraåring, fjortonåring, fyrtioåring ÄR tjock så är det väl inget fel med det! Lika fint.

Svar: Åh, du är så klok. Alla borde tänka som dig, kram!
Therese Johansson

MALIN:

SÅ himla fint skrivet, måste jag säga! Svar: Tack tjejen :) Din blogg är också jättefin! Du skriver helt otroligt!

Svar: Tack så otroligt mycket och detsamma, kram! :)
Therese Johansson

Julia Müller-Sandvik:

Eller så borde alla tänka som dig <3 Eller som oss båda, snarare! Du är också väldigt klok :)

Svar: Tack, hoppas på att du får en fantastisk söndag! Kram :)
Therese Johansson

Kommentera inlägget här: